Ratel dobitnik priznanja otvorenih podataka

08.01.2019

U okviru programa „Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti“ u Srbiji „EMF RATEL za kontinualno praćenje nivoa elektromagnetskog polja“ dobitnik je priznanja  u okviru nacionalnog Portala otvorenih podataka.

Ukupno je uručeno 10 priznanja, od čega pet priznanja organizacijama civilnog društva čiji su projekti u oblasti otvorenih podataka odabrani za finansiranje sa ukupnim fondom od 60.000 dolara, kao i pet priznanja organima državne uprave koji su otvorili svoje skupove podataka.

Projekti organizacija civilnog društva nagrađeni su na javnom pozivu koji je raspisan u okviru programa „Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti“, koji finansira Svetska banka, Fond za dobro upravljanje Vlade Velike Britanije i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)  i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za nagrađene projekte raspisana su tri izazova, od kojih je izazov: “Informisanje građana o nivoima i promenama elektromagnetskog polja”, izazov Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Pozivaju se svi zainteresovani, a posebno startapi, udruženja, mala i srednja preduzeća, da se prijave i ponude inovativna rešenja za različite društvene probleme, kako bi odluke bile donošene na osnovu podataka i informacija, a građani Srbije imali priliku da koriste inovativne usluge.

Za tri ideje, za svaki izazov po jedna, koje treba da budu rešenja za izazove, predviđena je podrška za razvoj pojedinačnog rešenja  u iznosu od maksimalno 10.000 američkih dolara..

Više o pravilima učešća pronađite u tekstu Izazova otvorenih podataka. Tekst izazova preuzmite ovde: http://www.undp.org.rs/download/tmp/UNDP_Izazov otvorenih podataka.pdf

Produžen je rok za prijavu ideja do 28.02.2019. godine. Pogledajte vest na www.rs.undp.org/content/serbia/sr/home/presscenter/articles/2019/extended-deadline-for-open-data-challenge.html