Publikacija „Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama“

31.05.2011
Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) objavila je publikaciju „Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama“, čiji autori su članovi Komisije za širokopojasni pristup i digitalni razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Komisija je u okviru publikacije uputila deklaraciju svetskim liderima koji su septembra 2010. godine prisustvovali Samitu o Milenijumskim ciljevima razvoja u sedištu Ujedinjenih nacija.

Autori publikacije očekuju se da će strateška upotreba širokopojasnih informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) omogućiti ubrzani razvoj međunarodne zajednice i ostvarenje Milenijumskih ciljeva do 2015. godine, odnosno nalaženje efikasnih i održivih rešenja za velike globalne izazove XXI veka - siromaštvo, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rodnu ravnopravnost, klimatske promene i intenzivne demografske smene mlađe i starije populacije.

Milenijumski ciljevi razvoja:
1. iskoreniti ekstremno siromaštvo i glad,
2. postići univerzalnost osnovnog obrazovanja,
3. promovisati rodnu ravnopravnost i poboljšati položaj žena,
4. smanjiti smrtnost kod dece,
5. poboljšati zdravlje majki,
6. izboriti se sa HIV-om/AIDS-om, malarijom i ostalim bolestima,
7. osigurati održivost životne sredine,
8. razviti globalnu saradnju za razvoj.
Milenijumski ciljevi su pretvoreni u 21 zadatak, čije ispunjenje se meri pomoću 60 konkretnih indikatora.

U septembru 2000. godine, kada je 189 zemalja članica UN usvojilo istorijsku Milenijumsku deklaraciju, postojalo je oko 740 miliona pretplatnika mobilne telefonije i skoro 400 miliona korisnika Internet usluga širom sveta. U 2010. godini, prema najnovijim izveštajima Međunarodne unije za telekomunikacije, postoji više od 5 milijardi pretplatnika mobilne telefonije i preko 1,8 milijardi korisnika Internet usluga, od kojih je većina u zemljama u razvoju. Procenjuje se da bi do 2015. godine najmanje polovina svetske populacije trebalo da ima pristup širokopojasnim komunikacijama i sadržajima.

Razvoj širokopojasnih komunikacija predstavlja sredstvo za ostvarenje cilja, a ne sam cilj. IKT i širokopojasni pristup mogu da pomognu u generisanju novih radnih mesta, privrednog rasta, produktivnosti i, konačno, dugoročne konkurentnosti privrede.

Budućnost izgrađena na širokopojasnim komunikacijama