Predstavnici RATEL-a sa ministrom informisanja i telekomunikacija o budućim projektima

15.11.2022

Predsednik Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, Dragan Kovačević i direktor RATEL-a, Dragan Pejović, sastali su se sa ministrom informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailom Jovanovićem.

Ministar Jovanović i predstavnici RATEL-a razgovarali su o dosadašnjim aktivnostima i usaglasili su se da je prioritet u narednom periodu izrada Nacrta zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), kako bi se Predlog ZEK-a u što skorijem periodu našao pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministar je na sastanku najavio formiranje Radne grupe za izradu konačne verzije Nacrta ZEK-a, koju će činiti eksperti iz RATEL-a, Privredne komore Srbije, NALED-a, Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, kao i Regulatornog tela za elektronske medije, a kojima će zadatak biti da navedeni nacrt usaglase sa sugestijama i komentarima Evropske komisije.

Pored toga, razgovarali su i o otvaranju skupova podataka na nacionalnom Portalu otvorenih podataka, jer Ministarstvo i RATEL u svom radu generišu velike količine podataka od značaja za građane i privredu. Takođe, usaglasili su se da je te podatke potrebno i vizualizovati, kako bi i građani Republike Srbije mogli da razumeju važnost daljeg razvoja elektronskih komunikacija.