PosTel na digitalnoj platformi

02.12.2020

Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu počeo je sa radom 38. Simpozijum o novim tehnologijama u poštanskom i telekomunikacionom saobraćaju, „PosTel 2020“. Iako se održava u digitalnoj formi zbog pandemije Covid-19 virusa, broj prezentacija i značaj skupa za poštansku delatnost ostao je isti.

 Na otvaranju su govorili predsednik organizacionog i programskog odbora  prof. dr Valentina Radojičić, dekan fakulteta prof. dr Nebojša Bojović, Nebojša Stanojčić iz Pošte Srbije i Dragan Pejović direktor RATEL-a.

Direktor RATEL-a Dragan Pejović je predstavio prihode ostvarene na tržištu poštanskih usluga i rezultate poštanske delatnosti u prethodnoj godini.

U okviru programa rada simpozijuma predstavnici RATEL-a izlagali su na temu „Uticaj Covid-19 pandemije na poštanski sektor - ERGP analiza“ i „Otvaranje Svetskog poštanskog saveza za sve zainteresovane strane“.

”U 2019 ostvareno je 309 miliona poštanskih usluga.U proseku, u 2019. uručeno je 124 poštanskih pošiljaka po domaćinstvu, odnosno 43 poštanske pošiljke po stanovniku. Poštanska delatnost ostvarila je prihod od oko 21 milijardu dinara, što je približno 0,4% BDP-a.

Iako je univerzalna poštanska usluga (sa 87,4%) dominantna u ukupnom obimu obavljenih poštanskih usluga, ona ostvaruje manji prihod  od komercijalnih usluga 43% (preko 57%).

Prihod od univerzalne poštanske usluge beleži rast (1,8%), treću godinu zaredom, dok prihod od komercijalnih usluga kontinuirano raste, te trenutna stopa rasta iznosi približno 13.

Deo poštanskog tržišta koji se ubrzano razvija i raste je tržište ekspres usluga, a posebno segment pošiljaka koje su posledica daljinske trgovine.

Agencija je, na osnovu navedenog zakona, u toku 2020. godine donela sve podzakonske akte iz svoje nadležnosti. U toku naredne godine fokus će biti na praćenju implementacije tih akata i otklanjanju eventualnih uočenih nedostataka, a poseban izazov predstavljaće primena odredaba koje se tiču novih nadležnosti RATEL-a, i to: posredovanje u vansudskom rešavanju sporova između korisnika i poštanskih operatora, i stručni nadzor nad radom poštanskih operatora”

PosTel organizuje Odsek za poštanski i telekomunikacioni saobraćaj Saobraćajnog fakulteta, a suorganizatori su: Javno preduzeće „Pošta Srbije“, „Telekom Srbija“ ad, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) i Inženjerska komora Srbije. Pokrovitelji Simpozijuma su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Više informacija na sledećem linku http://postel.sf.bg.ac.rs