Osnovana Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost

31.03.2021

Predstavnici RATEL-a, kao Nacionalnog CERT-a, prisustvovali su osnivačkoj sednici Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije, održanoj 30.03.2021. u 5 minuta do 12, što simbolično ukazuje da je krajnje vreme da se društvo ozbiljno bavi ovom temom.

Osnivačkom sastanku prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici Vlade i resornog ministarstva, stručna javnost, organizacije civilnog društva i zainteresovani mediji, što ukazuje na značaj povezivanja institucijau zajedničkoj borbi za bezbednost na internetu.

Prva tema kojom se novoosnovana Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost bavila je bezbednost dece na internetu. S obzirom da ugrožavanje bezbednosti na internetu ima višestruke implikacije na socijalno i na psihičko zdravlje, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, govoreći o Nacionalnom centru za bezbednost dece na internetu, potvrdila važnost povezivanja institucija, od ministarstva i tužilaštva za visokotehnološki kriminal do domova zdravlja.

Ona je takođe istakla da je Srbija prema estonskom indeksu informacione bezbednosti na 17. mestu od 160 zemalja, čemu doprinosi i Nacionalni CERT koji se, između ostalog, bavi prevencijom i zaštitom od bezbednosnih rizika u IKT sistemima.

Predstavnici UNICEF-a i UNDP u Srbiji govorili su o malom potencijalu koje zemlje zapadnog Balkana imaju da se odupru negativnim efektima lažnih vesti i dezinformacijama, te da će se uskoro na stolu svake vlade u svetu naći novi dokument u kojem je definisano šta znači pravo na privatnost, obrazovanje, igru i nediskriminaciju, kao i kako delovati da bi se to obezbedilo.

RATEL i Nacionalni CERT će nastaviti da doprinose podizanju svesti o značaju informacione bezbednosti i pružati podršku budućim aktivnostima Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost.