Održan pripremni sastanak za kongres UPU-a

02.03.2021

Globalna panel diskusija na temu potencijalnog otvaranja UPU (Universal Postal Union) za sve zainteresovane strane iz poštanske industrije održana je u 24. i 25. februara 2021. godine u onjlajn formatu, u organizaciji PUASP-a (Postal Union of the Americas, Spain and Portugal), sa sedištem u Montevideu (Urugvaj).

Ovo je trenutno jedna od najvažnijih tema u Svetskom poštanskom savezu i značajne odluke treba da budu donesene na 27. Kongresu te organizacije koji je zbog pandemije odložen za avgust 2021. godine.

U panel diskusiji su učestvovale zemlje članice PUASP-a, kao i predstavnici ostalih regionalnih organizacija u okviru globalnog poštanskog sistema što čini oko 150 učesnika i to iz Asian-Pacific Postal Union (APPU), Pan African Postal Union (PAPU), Regional Commonwealth in the Field of Communications (RCC, ex Soviet Union countries), Posteurop  kao i European Committee for Postal Regulation (CERP).

U posebnoj sekciji kandidati za novog direktora Internacionalnog Biroa Svetskog poštanskog saveza  Pascal Clivaz, iz Švajcarske, Masahiko Metoki iz Japana,Jack Hamande iz Belgije predstavili su svoju viziju poštanske industrije u svetu.

Delegacija CERP-a je upoznala učesnike sa vizijom poštanskih usluga u narednom periodu iz ugla evropskih zemalja.

Zaključeno je da je ovo veoma važno pitanje za relevantnost, održivost i sveukupnu budućnost UPU i da Internacionalni biro, u saradnji sa regionalnim organizacijama, treba da nastavi da koordinira aktivnosti u pripremi najboljeg rešenja koje treba da bude verifikovano na sledećem Kongresu.

Dr Nikola Trubint, rukovodilac Službe za poštanske usluge u RATEL-u je u novom mandatu ponovo izabran  za potpredsednika CERP-a, tako da je aktivno učestvovao  u radu pripremnog sastanka u ime evropskih zemalja.