Održan jubilarni 30. TELFOR

17.11.2022

Ovogodišnji jubilarni 30. Telekomunikacioni forum - TELFOR 2022, održan je 15. i 16. novembra, u Beogradu. U uvodnom delu skupa prisutnima se, između ostalih, obratio i dr Vladimir Krstić, član Upravnog odbora RATEL-a.

“RATEL je u proteklim izazovnim okolnostima uspeo da ostane posvećen ciljevima usmerenim na očuvanje konkurentnog tržišta, obezbeđivanje većeg stepena zaštite krajnjih korisnika, poboljšanje kvaliteta usluga, unapređenje uslova za rad operatora na tržištu telekomunikacija i poštanskih usluga, kao i na poslove koordinacije prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u IKT sistemima. Smatramo da smo time dali svoj doprinos poboljšanju uslova za funkcionisanje privrede i pojedinaca”, istakao je dr Vladimir Krstić.

U daljem izlaganju, bilo je reči i o pregledu tržišta elektronskih komunikacija. “Prema prikupljenim  i obrađenim podacima za proteklu 2021. godinu, ukupan prihod na tržištu elektronskih komunikacija Republike Srbije iznosio je oko 220,7 milijardi dinara, što je 3,9% više u odnosu na prethodnu godinu. U bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su imali udeo od 3,5%. Najveći deo u ukupnim prihodima ostvaren je od pružanja usluge mobilne telefonije i činio je 60,2% ukupnih prihoda. Ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija u 2021. godini iznosile su 63,2 milijarde dinara, što je za 31% više nego prethodne godine kada su iznosile 48,2 milijarde dinara”, rekao je dr Vladimir Krstić.

Među budućim prioritetima i aktivnostima, između ostalih, izdvojeni su napori RATEL-a da unapredi sistem za monitoring radiofrekvencijskog spektra proširenjem mreže daljinski upravljanih kontrolno-mernih stanica, kao i da se adekvatno pripremi za sprovođenje javnog nadmetanja za izdavanje pojedinačnih dozvola za opsege namenjene 5G tehnologiji.

Na ovogodišnjoj konferenciji, RATEL je kroz tri prezentacije predstavio svoje aktivnosti iz oblasti EMF merenja, sistema za monitoring radio-frekvencijskog spektra i nadležnosti Nacionalnog CERT-a, dok je „Stanje sajber bezbednosti u Srbiji” tema koja je obrađena  na panel diskusiji u okviru 8. konferencije Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG – RS Network Operators’ Group), održane zajedno sa jubilarnim TELFOR-om.

Na TELFOR-u se tradicionalno prikazuju i raspravljaju svi relevantni aspekti telekomunikacija i informacionih tehnologija: istraživanja, tehnički aspekti, razvoj, ekonomija, obrazovanje, oprema, servisi i sistemi. TELFOR konferencija redovno ima veliki broj autora, pojedinačnih posetilaca i predstavnika kompanija iz preko 30 različitih zemalja, iz svih telekomunikacionih i bliskih segmenata.