ODRŽAN 28. TELEKOMUNIKACIONI FORUM

26.11.2020

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, otvorila je 28. Telekomunikacioni forum (Telfor), koji se ove godine održao na onlajn platformi 24. i 25. novembra. Na otvaranju su govorili i Dragan Pejović, direktor RATEL-a, zatim Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srbija, Mike Michel, generalni direktor Telenor-a, Dejan Turk, generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenia, kao i prof. dr Milo Tomašević dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 

“Ukupan prihod koji je ostvaren na tržištu elektoronskih komunikacija u prošloj godini iznosi oko 206,8 milijardi dinara, što je za 4,1% više u odnosu na prethodnu godinu. U bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su imali udeo od 3,8%. Najveći deo u ukupnim prihodima ostvaren je pružanjem usluga mobilne telefonije, a on čini 59,8% ukupnih prihoda. Investicije u sektoru elektronskih komunikacija u 2019. godini, iznosile su 84,2 milijarde dinara, što je duplo više nego prethodne godine kada su iznosile 41,7 milijardi dinara”, rekao je Dragan Pejović, predstavljajući rezultate tržišta elektronskih komunikacija za prethodnu godinu i istakao da je opšti utisak da su tržišta elektronskih komunikacija i poštanskih usluga u uslovima pandemije i smanjene poslovne aktivnosti odgovorila svim izazovima.

Dodao je i da je RATEL, kao regulatorno telo, u proteklom periodu bio posvećen sprovođenju zakonskih rešenja iz oblasti elektronskih komunikacija, informacione bezbednosti, a naročito iz oblasti poštanskih usluga koja je u 2019. godine uređena novim zakonom, a da je jedan od prioritetnih zadataka RATEL-a ekonomično i racionalno upravljanje radio-frekvencijskim spektrom.

 

Direktor je istakao na kraju i da je RATEL je u prethodnom periodu bio posvećen međunarodnoj saradnji u oblasti elektronskih komunikacija, poštanskih usluga i informacione bezbednosti, a da je poseban doprinos jačanju uticaja na međunarodnom planu dat nakon plenarne sednice Tela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (BEREC,) koja se početkom godine prvi put održala u Beogradu, uz prisustvo oko 120 predstavnika iz više od 30 evropskih zemalja.

 

RATEL se poslednjeg dana Telfor-a predstavio prezentacijama na teme Benchmark mobilnih mreža 2020 i Regulatorni okvir za uvođenje 5G u Srbiji,

 

Detaljniji pregled prezentacija možete naći na linku https://www.telfor.rs/

 

Telfor je naš najstariji međunarodni godišnji skup stručnjaka koji rade u oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, a i ove godine se održao tradicionalno u organizaciji Društva za telekomunikacije, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i IEEE Communications Society – Section.