Obuke za zaposlene u ministarstvima

29.01.2021

Nacionalni CERT je u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija održao dve onlajn obuke za predstavnike ministarstava. Teorijska obuka „Primena Modela akta o bezbednosti“ održana je dana 12. januara 2021.godine na kojoj je pored predstavnika RATEL-a predavač bila i Marija Popović, inspektor za informacionu bezbednost. Ova obuka ima za cilj unapređenje znanja neophodnih za definisanje i primenu mera zaštite propisanih zakonom, kao i izradu i donošenje Akta o bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja.

Dvodnevna tehnička obuka “Detekcija i odbrana IKT sistema od sajber napada” održana je dana 18. i 19. januara 2021. godine. Tehničke obuke se sprovode na virtuelnoj platformi koju je Nacionalni CERT projektovao i implementirao u saradnji sa kompanijom Microsoft, a koja omogućava simulaciju sajber napada. Ova obuka namenjena je administratorima sistema i ima za cilj širenje znanja i razvoj specifičnih veština kao preduslova za minimiziranje bezbednosnih rizika i pravovremeno i uspešno reagovanje na incidente u sajber prostoru.

Nacionalni CERT sprovođenjem obuka radi na unapređenju znanja i veština za prevenciju i zaštitu od bezbednosnih rizika, kao i o informacionoj bezbednosti uopšte.