Obaveštenje pružaocima medijske usluge radija i licima angažovanim za obavljanje tehničkih pregleda difuznih radio-stanica

28.07.2022

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge donela je Tehničko uputstvo o postupanju prilikom izdavanja pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija za VHF FM radio-difuzne stanice i korišćenje sistema radio podataka – Radio data System (RDS) (Tehničko uputstvo RDS.pdf (ratel.rs)). Tehničko rešenje iz navedenog Tehničkog uputstva biće primenjeno u postupku izdavanja pojedinačnih dozvola za korišćenje radio-frekvencija za pružaoce medijske usluge radija, počev od 1. 8. 2022. godine. Uzimajući u obzir da će određeni podaci iz RDS (PI, PS, TP/TA) biti upisani u obrazac dozvole za korišćenje radio-frekvencija, od navedenog datuma počeće i kontrola korišćenja RDS-a.

Takođe, u skladu sa članom 25. Pravilnika o načinu kontrole korišćenja radio-frekvencijskog spektra, obavljanja tehničkih pregleda i zaštite od štetnih smetnji („Službeni glasnik RS“ br. 60/11, 35/13 i 16/15), ukoliko se tokom tehničkog pregleda ustanovi da radio-stanica nije ispunila propisane uslove iz izdate pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija, naročito one koji se odnose na antenski sistem (tip i polarizacija predajne antene (antenskog sistema)), imalac pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija je dužan da otkloni navedene nedostatke u propisanom roku i ponovi postupak za obavljanje tehničkog pregleda. U suprotnom, imalac pojedinačne dozvole je dužan da pribavi novu dozvolu sa parametrima zatečenog stanja, pri čemu je u obavezi da, prilikom podnošenja dokumentacije za izdavanje nove pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija, dostavi novu tehničku dokumentaciju, koja odgovara zatečenom stanju. Ova instrukcija važi za sve pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija sa datumom izdavanja počev od 1. 8. 2022. godine.