Obaveštenje operatorima koji koriste ili nameravaju da koriste veleprodajne usluge terminacije poziva u mobilnoj mreži operatora sa značajnom tržišnom snagom

23.03.2012
U skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama („Službeni glasnik RS“, broj 44/10, u daljem tekstu: Zakon), Pravilnikom o minimalnom sadržaju, nivou detaljnosti i načinu objavljivanja standardnih ponuda („Službeni glasnik RS“, broj 70/11, u daljem tekstu: Pravilnik), kao i rešenjima Republičke agencije za elektronske komunikacije (u daljem tekstu: Agencija) o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom (u daljem tekstu: operator sa ZTS) na veleprodajnom tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži, a kojima je, između ostalog, određena obaveza objavljivanja određenih podataka u formi standardne ponude i obaveza nediskriminatornog postupanja prilikom pružanja usluga na relevantnom tržištu, Agencija je razmotrila standardne ponude u cilju utvrđivanja da li su iste sačinjene i objavljene u skladu sa navedenim aktima.

Konstatuje se da su standardne ponude sačinjene u skladu sa rešenjima i Izveštajem o analizi veleprodajnog tržišta terminacije poziva u mobilnoj mreži, koji je u celosti sastavni deo rešenja. Standardne ponude operatora sa ZTS na tržištu terminacije poziva u mobilnoj mreži su objavljene na Internet stranici Agencije.

Standardna ponuda Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d.:
Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Preduzeća za telekomunikacije „Telekom Srbija“ a.d. (međupovezivanje)
Standardna ponuda Telenor d.o.o:
Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Telenor d.o.o. (međupovezivanje)
Standardna ponuda Vip mobile d.o.o.:
Standardna ponuda za uslugu terminacije poziva u mobilnoj mreži Vip mobile d.o.o. (međupovezivanje)

Standardne ponude za međupovezivanje i pristup, pored toga što će odrediti buduće ugovore između operatora, imaće uticaj i na postojeće ugovore, saglasno odredbi člana 14. Pravilnika, kojom je propisano da su ugovorne strane, od kojih je najmanje jedna operator sa ZTS, u obavezi da ugovore koji su zaključeni usklade sa standardnim ponudama koje su sačinjene u skladu sa Pravilnikom u roku od 30 dana od početka primene odgovarajuće standardne ponude.

Početak primene napred navedenih standardnih ponuda je 01.04.2012. godine.