NALED I RATEL održali seminar u oblasti informacione bezbednosti

24.10.2019

U okviru kampanje “Aktivno i bezbedno na internetu” obeležavajući mesec informacione bezbednosti RATEL, odnosno Nacionalni CERT, održao je radionicu “Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti informacione bezbednosti“ za predstavnike lokalnih uprava  u Kragujevcu.

“Naša namera je da vam sadržaj modela Akta o informacionoj bezbednosti predstavimo i damo uputstva kako ga upotrebiti i upodobiti svom sistemu, Nacionalni CERT je model Akta pripremio kao pomoć operatorima IKT sistema od posebnog značaja još 2017. godine.

Ovo je prva, od 4 radionice koje ćemo održati sa NALED-om uz podršku MTTT-a i Kancelarije za IT i eUpravu. Ovim projektom obuhvaćeno je 130 lokalnih samouprava, a nakon Kragujevca obuke ćemo imati u  Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Od 64 grada i opština u Srbiji, polovina nema izrađen Akt o informacionoj bezbednosti, kao ni plan oporavka u slučaju informacionih napada", rekao je dr Vladica Tintor, direktor RATEL-a.

„Kragujevac je jedan od lepih primera  koji razmišlja o svojoj digitalnoj budućnosti i jedan od prvih gradova koji je otvorio svoje podatke na Nacionalnom portalu otvorenih podataka", naveo je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Izradama procedure za meru iz Akta o informacionoj bezbednosti koji su kao zadatak trebali da urade stručnjaci iz 22 lokalne uprave sa područja Kragujevca, završen je seminar koji je organizovao RATEL u saradnji sa Savezom za eUpravu NALED-a i uz podršku vladine Kancelarije za  eUpravu i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.