Nacionalni CERT na vežbi "Cyber Tesla 2019"

18.11.2019

Komandno-štabna vežba Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja (SAD) „Cyber Tesla 2019", čija je tema odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, održana je 11.-15. novembra u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu. Nacionalni CERT, čije poslove obavlja RATEL, imao je značajnu koordinacionu i operativnu ulogu u pripremi vežbe, na kojoj je između ostalog istaknuta važnost uloge Nacionalnog CERT-a u oblasti informacione bezbednosti.

„Cyber Tesla“ je multinacionalna komandno-štabna vežba organizovana u okviru Programa državnog pratnerstva Republike Srbije i Savezne države Ohajo (SAD) u oblasti zaštite sajber prostora. Ova vežba je, kao rezultat saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, prvi put organizovana 2016.godine  i od tada se organizuje jednom godišnje.

Ciljevi ovogodišnje vežbe „Cyber Tesla 2019" su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog CERT-a za odbranu od visokotehnoloških napada i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Vežba „Cyber Tesla"  je značajna jer se njenim izvođenjem unapređuju kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustava iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja.

Na ovogodišnjoj vežbi učinjen je značajan napredak u odnosu na prethodne, te je pored poboljšanja same infrastrukture povećan, broj učesnika vežbe i istaknut značaj prijavljivanja i koordinacije incidenata.