Aktivnosti RATEL-a u oblasti međunarodne saradnje

29.11.2013
U Beogradu je od 26. do 28. novembra održan regionalni pripremni sastanak (RPM-EUR) za svetsku konferenciju Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) koja će se održati u martu 2014. godine i na kojoj se očekuje učešće delegata iz 191 zemlje članice i više od 2.000 eksperata iz oblasti informacionih tehnologija. Skup u Beogradu su organizovali Međunarodna unija za telekomunikacije i Ministarstvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, uz prisustvo 89 učesnika iz 20 zemalja članica iz regiona. Pripremnom sastanku su prisustvovali i funkcioneri Međunarodne unije za telekomunikacije, zamenik generalnog sekretara Houlin Džao (Houlin Zhao) i direktor Kancelarije za razvoj telekomunikacija (Telecommunication Development Bureau– TDB) Brahima Sanu (Brahima Sanou), a skup su otvorili državni sekretari Ministarstva za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije Tatjana Matić i Stefan Lazarević.

Regionalnom pripremnom sastanku je 25.11.2013. prethodio Evropski regionalni razvojni forum (RDF-EUR) na temu podsticanja razvoja i inovacija u „ekosistemu“ informaciono-telekomunikacionih tehnologija (IKT), u okviru koga su održane četiri panel diskusije. Direktor RATEL-a dr Milan Janković je bio moderator diskusije na temu jačanja kapaciteta za IKT „ekosistem“ u razvoju.
vest na sajtu ITU

Članovi delegacije Republičke agencija za elektronske komunikacije su iskoristili prisustvo kolega iz regiona da se sastanu, razmene iskustva i unaprede saradnju sa predstavnicima regulatornih tela Poljske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tokom posete predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije Republike Srbije, potpisan je sporazum o saradnji između regulatornih tela Bosne i Hercegovine i Srbije. U ime RAK-a memorandum o razumevanju potpisao je dr Kemal Huseinović, a u ime RATEL-a dr Milan Janković.

RATEL je posetila i delegacija Agencije za elektronske komunikacije Republike Poljske (UKE). Gospođa Magdalena Gaj, predsednica UKE-a i dr Milan Janković su potpisali memorandum o razumevanju između RATEL-a i poljskog regulatornog tela.

U okviru posete kolega iz Poljske, gospodin Marek Ostanek, zamenik direktora Odeljenja za razvoj infrastrukture poljske agencije, održao je u prostorijama RATEL-a radionicu o poljskim iskustvima na izradi mapa telekomunikacione infrastrukture. Radionici su, osim kolega iz RATEL-a, prisustvovali i predstavnici telekomunikacionih operatora i institucija nadležnih za izradu katastra telekomunikacione infrastrukture u Republici Srbiji.

Poljsko iskustvo u prikupljanju podataka o telekomunikacionoj infrastrukturi