19. sastanak RAINWAT komiteta

22.10.2012

U prostorijama Republičke agencije za elektronske komunikacije, u periodu od 17-18.10.2012. godine, održan je 19. sastanak RAINWAT komiteta. RAINWAT komitet je oformljen u cilju sprovođenja, harmonizacije i optimizacije Regionalnog dogovora o radiokomunikacijama na unutrašnjim plovnim putevima (Regional Arrangement on the Radiocommunication Service for Inland Waterways - RAINWAT) i čine ga predstavnici zemalja potpisnica Regionalnog dogovora.

S obzirom na to da je u aprilu 2012. godine u Bukureštu potpisan novi Regionalni dogovor o radiokomunikacijama na unutrašnjim plovnim putevima, čime je prestao da važi Regionalni dogovor o radiotelefonskoj službi na unutrašnjim plovnim putevima (Bazel 2000), na sastanku u Beogradu dogovorene su smernice za dalji rad RAINWAT komiteta i dalje unapređenje Regionalnog dogovora (primena Regionalnog dogovora, izbor novog rukovodstva RAINWAT komiteta, pristupanje Regionalnom dogovoru zemalja koje to nisu učinile u Bukureštu, proširenje zajedničke baze podataka o plovilima na unutrašnjim plovnim putevima, primena odluka donetih na svetskoj konferenciji o radiokomunikacijama (WRC-12) koje se odnose na unutrašnje plovne puteve,…).

Sastanku su prisustvovali članovi RAINWAT komiteta iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Holandije, Rumunije, Slovačke i Srbije, kao i predstavnici Dunavske komisije, Ministarstva saobraćaja Republike Srbije i Direkcije za vodne puteve Republike Srbije. Dogovoreno je da se sledeći sastanak RAINWAT komiteta održi u aprilu 2013. godine u Švajcarskoj, a to će biti prvi zvanični sastanak pod okriljem Regionalnog dogovora o radiokomunikacijama na unutrašnjim plovnim putevima (Bukurešt 2012).