150. ROĐENDAN MEĐUNARODNE UNIJE ZA TELEKOMUNIKACIJE (ITU)

18.05.2015
17. maja 2015. godine Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) je proslavila 150 godina svog rada. Priča o ITU predstavlja istoriju međunarodne saradnje u oblasti telekomunikacija. ITU je osnovan 17. maja 1865. godine u Parizu, kada su predstavnici dvadeset evropskih zemalja potpisali prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafiji i osnovali Međunarodnu uniju za telegrafiju. 1932. godine, u Madridu, Međunarodna konferencija o telegrafiji i Međunarodna konferencija o radio-telegrafiji su donele odluku da se udruže u jednu instituciju i da joj daju moderno ime, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), koje i danas nosi.
1947. godine, dve godine nakon osnivanja Ujedinjenih nacija, ITU je postao deo porodice UN, kao agencija specijalizovana za telekomunikacije.
Na Konferenciji opunomoćenika održanoj 1992. godine u Ženevi, usvojeni su nova Konvencija ITU i novi Statut ITU. Uspostavljena je nova struktura, a ITU je organizovan u tri sektora, zadužena za razvoj, standardizaciju i radio-komunikacije.
Sve članice ITU -a slave 150 godina rada – vlade 193 zemlje i više od 700 sektorskih članova i udruženja.
Proslavi jubileja ITU se pridružila i Republika Srbija. Tim povodom su Javno preduzeće Pošta Srbije i Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, na prigodnoj svečanosti u PTT muzeju, pustili u opticaj prigodnu poštansku marku „150 godina od osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU)”.
Na sajtu Međunarodne unije za telekomunikacije slikovito je prikazan istorijat njenog rada:
http://itu150.org/historical-timeline/