WSIS форум 2021

23.03.2021

У организацији Међународне уније за телекомуникације, у току је виртуелни Светски самит о информационом друштву 2021. Форум је започео у јануару, тематским радионицама, а последња недеља WSIS форумa 2021 биће од 17. до 21. маја 2021. године. Тема овогодишњег форума је  "ИКТ за инклузивна, отпорна и одржива друштва и економије (WSIS акционе линије за постизање циљева одрживог развоја".

У оквиру Панела високих представника који се одржава од 22-25 марта 2021. године. Теме девете недеље форума су корона вирус и улога ИКТ у развоју решења, затим како омогућити да остатак света од милијарду људи има приступ интернету, ИКТ циљ - корист у свим аспектима живота, сајбер сигурност - поуздан и праведан приступ повезивању, дигитална економија и трговина технологијама, знање и вештине - пуна корист свима од информационог друштва, улога жене у дигиталном друштву и многе друге.

Др Владимир Крстић, члан Управног одбора РАТЕЛ-а, је у оквиру наведеног форума представљао РАТЕЛ на панелу посвећеном јачању поверења и безбедности у употреби информационо комуникационих технологија. Др Крстић је овом приликом представио улогу РАТЕЛ-а у својству Националног ЦЕРТ-а, пре свега у погледу јачања капацитета и подизања свести о безбедној  употреби ИКТ система у Републици Србији, као и главне изазове с којима се Национални ЦЕРТ суочава у погледу информационе безбедности ИКТ система током пандемије.

Генерална скупштина УН-а препознала  је неопходност одржавања WSIS форума на годишњем нивоу и позвала на усклађивање између WSIS -а и Агенде за одрживи развој до 2030. године.

Последње недеље форума разговараће се на тему ИКТ у свету и биће додељене WSIS  награде.

WSIS Forum 2021 организовале су Међународна унија за телекомуникације - ITU, UNESCO, UNDP  и UNCTAD.

Формат, дневни ред и тематски фокус резултат су отвореног процеса консултација у којима су учествовале све  заинтересоване странe WSIS-а и може им се приступити на линку wsis.org/forum.