Усвојен Годишњи извештај о раду РАТЕЛа за 2019. годину

15.12.2020

На Трећој седници Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, која данас одржана у Народној Скупштини Републике Србије, чланови Одбора размотрили су Годишњи извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2019. годину.

Директор РАТЕЛ-а, Драган Пејовић, образложио је Одбору Годишњи извештај о раду, приликом чега је истакао да су активности РАТЕЛ-а у 2019. години биле усмерене на очување конкурентног тржишта, побољшање услова за рад оператера на тржишту телекомуникација и поштанских услуга, обезбеђивања већег степена заштите крајњих корисника, побољшање квалитета услуга, као и унапређење информационе безбедности у Републици Србији.

Наведено је да је издато 12419 појединачних дозвола за коришћење радио-фреквенција, а одузето 4455. У току претходне године издате су и привремене дозволе за коришћење радио-фреквенција за T-DAB радио-дифузну станицу, на шест локација, чиме је настављена фаза тестирања за увођење терестричке дигиталне аудио радио-дифузије у Србији. У 2019. години званично је започета фаза тестирања увођења технологије 5Г, издавањем привремених дозвола за коришћење фреквенција у опсегу 3400 – 3800 MHz, који у садашњој фази развоја 5Г технологије представља основни опсег.

На седници је било речи и о приходима оствареним на тржишту електронских комуникација Републике Србије у 2019. години, који је износио око 206 милијарди динара, што је више за око 4 одсто у односу на претходну годину. У бруто домаћем производу Србије приходи од електронских комуникација су у 2019. години имали удео од 3,8 одсто.

Након представљања Годишњег извештаја о раду и дискусије која је уследила, чланови Одбора усвојили су Годишњи извештај и изгласали Предлог закључка који ће предложити Народној скупштини.

Седници је председавала председница Одбора Катарина Ракић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Бојан Торбица, Горан Пекарски, Дејан Кесар, Горан Спасојевић, Никола Војиновић, Милосав Милојевић, Никола Кожовић, Маја Грбић, Самир Тандир, Милутин Мркоњић, Адријана Пуповац и Зоран Бојанић.

Снимак наведене седнице налази се на следећем линку.