Учешће представника РАТЕЛ-а на 57. Пленарном заседању CERP-а

05.07.2022

Мадрид, 28. и 29. јун -  Европски комитет за поштанску регулативу (European Committee for Postal Regulation – CERP) одржао је своју 57. Пленарну седницу, у оквиру које је одржан форум на ком су учествовали представници Светског поштанског савеза (UPU), Поштанског савезаАмерика, Шпаније и Португала (PUASP) и Групе европских регулатора за поштанске услуге (European regulators group for postal services - ERGP). Форум, на ком је учествовало око 150 представника свих наведених организација, највећи је догађај у 2022. години у области поштанске регулативе, а најзначајније теме о којима се говорило биле су: примена нових технологија у поштанској регулативи, будућност универзалне поштанске услуге, као и придруживање приватних поштанских оператора Светском поштанском савезу.

У оквиру сесије за примену технологије у регулаторне сврхе на поштанском тржишту, представница РАТЕЛ-а Мила Милошевић је приказала начин употребе ГИС - географског информационог система као алата у подршци доношења регулаторних одлука из оквира надлежности РАТЕЛ-а. Приказани су конкретни примери начина на који регулатори поштанског тржишта могу користити ГИС као алат за обављање надлежности у области доступности универзалне поштанске услуге, као и будући планови развоја ГИС-a у РАТЕЛ-у. РАТЕЛ-ова искуства су наишла на велико интересовање присутних као пример добре праксе, а посебну заинтересованост у погледу будуће сарадње на ову тему показали су представници регулаторних тела Шведске и Турске.

Такође, представник РАТЕЛ-а др Никола Трубинт је, у својству потпредседника CERP-а, представио могуће решење за реформу концепта универзалне поштанске услуге у оквиру сесије посвећене будућности универзалне поштанске услуге. На поменутој сесији говорили су и Масахико Метоки, генерални директор Интернационалног бироа Светског поштанског савеза, затим др Франклин Кастро, генерални секретар PUASP-a, као и Пиетрос Галидес, председавајући ERGP-a за 2023. годину. Током излагања је анализирано на који се начин могу изменити концепт и дефиниција универзалне поштанске услуге, односно како усмерити регулацију ка управљању поштанском мрежом уместо ка поштанским услугама.

Делегација РАТЕЛ-а, коју је предводио Љубомир Остојић, директор Сектора за поштанске услуге, поред учешћа на скупу CERP-a, учествовала је и на Пленарном заседању ERGP-a.