Светски дан телекомуникација и информационог друштва 2013: „ИКТ и унапређење безбедности на путевима“

16.05.2013

Светским даном телекомуникација и информационог друштва, који се слави 17. маја сваке године, обележава се годишњица потписивања прве Међународне телеграфске конвенције,1865. године, која је довела до оснивања Међународне уније за телекомуникације (ITU). Ове године, Светски дан телекомуникација и информационог друштва посвећен је теми: „ИКТ и унапређење безбедности на путевима“.

Безбедност на путевима је глобални проблем који се тиче, како здравства и превенције повреда, тако и веће ефикасности управљања саобраћајем у циљу ублажавања последица климатских промена. ITU се залаже за стварање највиших ИКТ стандарда за Интелигентне транспортне системе и већу безбедност возача, који комбинују рачунаре, комуникације, технологије за позиционирање и аутоматизацију, као и радаре за избегавање судара који се уграђују у возила. ITU такође припрема стандарде за безбедне корисничке интефејсе и системе за комуникацију у возилима у циљу спречавања утицаја електронских уређаја на пажњу возача.

Савет ITU је за Светски дан телекомуникација и информационог друштва 2013. усвојио тему: „ИКТ и унапређење безбедности на путевима“, у складу са Резолуцијом 68 (Rev.Guadalajara, 2010). Ова тема је такође у складу са Резолуцијом Генералне скупштине УН (A/RES/64/255) о унапређењу глобалне безбедности на путевима, којом је период 2011-2020. проглашен за „Деценију залагања за безбедност на путевима“.

Писмо Генералног секретара ITU, др Туреа