Светски дан поште

09.10.2021

Светски дан поште обележава се сваке године 9. Oктобра поводом дана када је 1874. у Берну основан Светски поштански савез. Ово је прва међународна организација која је цео свет повезала у једну целину и створила јединствену територију за узајамну размену писмоносних пошиљки. Организација и функционисање Светског поштанског савеза заснива се на актима донетим усаглашеном вољом свих земаља чланица. Принцип јединства поштанске територије за размену писмоносних пошиљки, поред јединства писмоносних такса и слободе транзита, представља основицу на којој почива делатност Светског поштанског савеза.

Тим поводом, Бишар Хусеин, генерални директор Светског поштанског савеза, истакао је да „Сви дугујемо велику захвалност оним малобројним појединцима чија креативност и иновативност помаже човечанству да се избави из неумољивог стиска пандемије вируса Covid-19.

На почетку кризе, плашили смо се да ће за развој вакцине против вируса бити потребне године – уместо тога, захваљујући до сада незабележеном залагању појединаца, компанија и организација, вакцина је направљена за годину дана. Заједно са лекарима и помоћним медицинским особљем, сада су се и научници и истраживачи који су осмислили вакцину против Covid-19 придружили друштву глобалних хероја.

Њихов врхунски научни пробој у области медицине дао нам је нову наду у борби против заражавања и контроли ширења вируса, што ће, надамо се, осигурати бољу будућност за све.

Овај пример иновативног решења које мења живот је сличан свакој упоредивој ситуацији из света глобалног бизниса, чији је међународни поштански сектор нераскидиви део.

Covid-19 не само да је, на значајан временски период, зауставио многе процесе у оквиру међународног поштанског сектора, већ је обесмислио и важеће пословне стратегије и планове. У таквој ситуацији, поштански сектор је био принуђен да постане креативнији и осмисли нове идеје и методе како би услужио своје кориснике.

Изнедриле су се нове друштвене и економске поштанске услуге, појавили се креативни начини доставе пошиљака, а електронска трговина је процветала у многим деловима света. У великом броју земаља и територија, поште су активно укључене у фазу доставе вакцина, за чије је складиштење на ниским температурама потребан низ специфичних услова, нудећи платформе за заказивање вакцинације и обезбеђивање простора за вакцинационе пунктове. Све ове активности непобитно сведоче о нераздељивости поште од друштва и корисника које опслужује.

Овај динамични приступ услугама и пословању дају наду у будући развој поштанских услуга. И превише често смо умели да подлегнемо песимизму који је заклањао нашу визију будућности поштанског сектора, а ипак као и много пута раније, пошта је показала снагу својих капацитета да одговори на сваки изазов и настави да пружа услуге, уз врхунски ниво поузданости.

Када је Covid-19 преплавио све земље света, пореметивши утврђену инфраструктуру ланца доставе, поште су и поред свега успеле на изнађу начина да наставе да пружају услуге заједницама.

Управо ова иновативност пошта и њихова отпорност у мисији пружања услуга коју спроводе представљају повод за наше обележавање Светског дана поште.

Слоган овогодишњег Светског дана поште је „Иновацијом до опоравка“.

Позивам вас да сви заједно научимо лекције из пандемије Covid-19 и схватимо да иновација није помоћна, већ водећа снага у борби ка опоравку – састојак који овај сектор чини непроцењивим у очима свих становника наше планете.“