Скупштински одбор усвојио извештај о раду РАТЕЛ-а

04.12.2018

На 36. седници Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације одржаној 3. децембра 2018. године, чланови Одбора разматрали су Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) за 2017. годину.

Извештај о раду представио је директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор и истакао да је у 2017. остварен приход на тржишту електронских комуникација у износу од 191,2 милијарде, док је  приход од поштанских услуга око 18 милијарди динара. Највећи део у укупним приходима остварен је, као и претходних година, од услуга мобилне телефоније и чини 58,5% прихода.

У 2017. години Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге је, као национално регулаторно тело за област електронских комуникација, поштанских услуга и информационе безбедности, имала низ активности у смислу побољшања услова за рад оператора на тржишту телекомуникација и поштанских услуга, очувања конкурентности тржишта, повећања квалитета услуга, обезбеђивањa већег степена заштите крајњих корисника, као и у вези са промоцијом информационе безбедности у Републици Србији.

Истичући резултате, др Тинтор навео је, да је издато 12331 дозвола за коришћење радио-фреквенцијског спектра, донето седам правилника од стране Управног одбора РАТЕЛ-а, уписана су два Посебна ЦЕРТ-а у регистар посебних ЦЕРТ-ова, формирано је 767 нових предмета у вези са приговорима корисника, при чему је 360 приговора решено позитивно у корист корисника, издате су 724 потврде о усаглашености радио опреме, донето је 58 решења о додели, продужењу или одузимању нумерацијe, издато је осам нових дозвола за обављање поштанских услуга, издато је 155 потврда о упису и брисању оператора Евиденцију и унето је 4.895 контролно-мерних записа у базу података.

Након дискусије, Одбор је на основу члана 237. Пословника Народне скупштине размотрио Извештај о раду Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге за 2017. годину и утврдио Предлог закључка да прихвата Извештај који је поднео Народној скупштини на даље разматрање и усвајање.

Седници је председавала председница Одбора Катарина Ракић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, Далибор Радичевић, Јасмина Каранац, Огњен Пантовић, Стефана Миладиновић, Оливера Пешић, Горан Ковачевић, Драган Јовановић и Снежана Б. Петровић.