Резултати мерења квалитета услуга у мобилним комуникационим мрежама у Републици Србији

15.12.2021

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) спровела је, у периоду од септембра до новембра 2021. године, упоредна мерења и анализу параметара квалитета услуга у мобилним комуникационим мрежама (Benchmark мобилних мрежа).

По први пут, Benchmark мобилних мрежа је обављен применом стандардизоване методологије описане у документу ETSI TR 103 559 Annex A (ETSI-European Telecommunications Standards Institute). Овај европски међународни стандард омогућава објективну процену корисничког искуства и квалитета сервиса свих оператора мобилних мрежа.

Резултати мерења квалитета услуга у мобилним комуникационим мрежама у Србији u 2021. години су:

Телеком Србија је остварио најбољи укупни резултат освојивши 85,66 поена, а затим следе А1 Србија са 82,73 и Теленор са 82,14 поена, од максимално могућих 100.

Мале разлике у вредностима оствареног укупног резултата између сва три оператора показују уједначен ниво квалитета услуга које оператори пружају својим корисницима. Резултат, такође, указује на то да ове године по први пут имамо два другопласирна оператора.

Овогодишњи Benchmark мобилних мрежа је био највећи до сада по обиму пројекта. Benchmark мобилних мрежа 2021  је обухватао  drive test мерења по насељеним местима и путевима, walk test мерења на појединачним изабраним локацијама, као и мерења дуж железничких коридора X и XI, што је по први пут у оволиком обиму урађено на територији Републике Србије.  Све наведене категорије су бодоване по ETSI TR 103 559 Annex A.

Измерен је квалитет услуга у мобилним мрежама у 55 градова, на 15.000 km путева и дуж 1.800 km железничких  коридора у Републици Србији. Током кампање обављено је преко 8.000 позива и 8.000 сесија за сваку од услуга преноса података у мрежи сваког од оператора, на свим расположивим технологијама(2G, 3G, 4G).

Benchmark мобилних мрежа 2021 обухвата мерења параметара квалитета за говорну (voice) услугу и услуге преноса података(data), пренос WhatsAPP порука, што је новина ове године, као и мерења радио параметара за 2G/3G/4G технологије.

Резултати Benchmark мобилних мрежа и детаљне информације налазе се на линку http://benchmark.ratel.rs/.