Резултати истраживања о коришћењу услуга мобилне телефоније у Србији

13.12.2018

Истраживање показује да више од трећине испитаних нема СИМ картицу, ни телефон који подржава 4G мрежу. Две трећине испитаника користи до 3GB података месечно. Око 30% испитаника мењало је оператора. Испитаници који су мењали оператора учинили су то у 35% случајева због ниже цене услуга новоизабраног оператора. Занимљиво је да је 29% испитаника променило оператора на препоруку познаника, а 12% је то учинило због промотивних цена услуга. Могућност задржавања броја телефона приликом мењања оператора је искористило 40% испитаника. Скоро 15% испитаних нису знали да могу да задрже број, а скоро 11% се изјаснило да им је нови оператор рекао да не могу да задрже стари број.

Квалитет услуга преноса података који пружају сва три оператора је веома добар и на нивоу је мобилних мрежа у Европи. Међутим, једна трећина мобилних корисника нема или не користи интернет на мобилном телефону.

Сва три оператора мобилних комуникационих мрежа у Србији су остварила задовољавајуће резултате у погледу квалитета услуга које пружају корисницима. Корисници с друге стране, не употребљавају у расположивом капацитету услуге које су омогућене у мобилним комуникационим мрежама у Србији. Детаљнији резултати истраживања о корисничком понашању у мобилним мрежама су на адреси korisnickoponasanje.ratel.rs.

Резултати овог истраживања показују да треба упознати кориснике са могућностима које постоје у мобилним комуникационим мрежама у Србији, како би се грађани интензивније и брже укључили у технолошку стварност савременог света.

РАТЕЛ ради на упоредној анализи квалитета мобилних мрежа у Србији - Benchmark mobilnih mreža, развијањем алата за мерење квалитета интернета - RATEL NetTest и овим истраживањем, настоји да допринесе развоју електронских комуникационих мрежа и услуга, повећа доступност услуга електронских комуникација и унапреди квалитет електронских комуникационих услуга, и укаже на неопходност коришћења расположивих услуга и могућности у мобилним комуникационим мрежама у Србији.

Истраживање је спроведено у новембру ове године на територији Србије на репрезентативном узорку од 1200 испитаника, које прати демографску структуру Србије.