Рателове смернице за кориснике

07.06.2019

У циљу едукације и помоћи корисницима саветима и упутствима, Рател је објавио смернице из своје надлежности и то: за заштиту корисника од безбедносних ризика у ИКТ системима, Смернице за отворени интернет , Смернице корисницима поштанских услуга и поштанским операторима, Смернице за информисање корисника односно претплатника услуга електронских комуникација. Рател је објавио и два документа намењена операторима - Смернице за дељење инфраструктуре мобилних мрежа и Студију о ОТТ сервисима.

Смернице садрже појмове који се користе у електронским комуникацијама, као и упутства о правима и обавезама корисника у односу на операторе. Наведени су примери најчешћих рекламација које стижу на адресу Ратела и групе за заштиту корисника и начинима на који се потенцијални приговори корисника могу спречити.

Иначе, грађани се Рателу најчешће жале на висину рачуна за пружање услуга у мобилној телефонији, на квалитет пружене услуге, посебно интернета. Велики број приговора се односи на рачуне по основу спорног коришћења услуга са додатом вредношћу.

https://www.ratel.rs/cyr/page/cyr-smernice