РАТЕЛ домаћин CERP-a

21.03.2019

РАТЕЛ је домаћин састанaка две радне групе CERP-a (European Committee for Postal Regulation) WG Policy и WG UPU у периоду од 20.03.2019. – 22.03.2019. године.

Теме састанака су: нови систем накнада за чланство у Светском поштанском савезу, прекогранични трошкови земаља чланица, нова студија WIK-а о електронској трговини и пошиљкама које она генерише. Додатно ће бити речи о поштанској директиви, извештају ERGP-a о развоју поштанког сектора као и регулативи у овој области.

На састанку ће се разговарати о заједничкој платформи CERP-a, у вези са ситуацијом у Светском поштанском савезу, а поводом најаве САД-а о иступању из најстарије светске организације.

Поздравивши 60 учесника из 25 европских земаља, др Владица Тинтор је рекао: „Ово је најмасовнији састанак радне групе CERP-a у историји, што не изненађује с обзиром на изазове са којима се суочава глобални поштански систем. Надам се да ће данашња дискусија о најважнијој теми која се директно односи на будућу улогу Светског поштанског савеза бити добра и успешна, а њени закључци, утицати на наредне активности у Светском поштанском савезу.“

У раду CERP-ових радних група посматрачи су били представници Светског поштанског савеза, Европске комисије, PostEurop-a, Нордијског поштанског савеза и САД-а.