Припреме за Светски поштански Kонгрес

06.08.2021

27. Светски поштански Kонгрес биће одржан у Абиџану, Обала Слоноваче, од 9. до 27. августа 2021. Због глобалне пандемије и ограничења приликом окупљања, мало је вероватно да ће представници 192 државе чланице бити лично присутни. Секретаријат Конгреса припрема услове да се догађај одржи у физичком и виртуелном формату: конгресну логистику и технологију која ће се користити ако се усвоји хибридна форма рада.

„Према Пословнику Светског поштанског савеза (УПУ), Конгрес се може одржати само уз лично присуство представника држава чланица. Ово правило се може изменити тек на самом Конгресу, гласањем представника који су физички присутни. Ако се усвоји хибридни приступ, земље чланице моћи ће користити виртуелну конференцијску платформу за учешће, преговарање и гласање о читавом низу битних питања“, каже Сива Сомасундрам, директор за политику, прописе и тржишта (ДПРМ) и пленарни секретар Конгреса.

„Главни циљ је омогућити да се 27. конгрес, у случају хибридног приступа, одржи под истим условима као и обичан Kонгрес, тако да се сви догађаји, задаци, гласање и процедуре који се обично одржавају у физичком формату обављају виртуелно ”.

Виртуелна конференцијска платформа већ је успостављена и користила се протеклих годину дана за састанке Административног већа и Већа за поштанске операције.

УПУ  је уочи Конгреса одржао двонедељну обуку за коришћење електронског система гласања и верификацију акредитива делегата. На 27. Конгресу УПУ-а учествује 2000 представника из 192 земље света.

Србија је једна од двадесет две државе које су биле оснивачи Светског поштанског савеза.

Светски поштански савез (УПУ), са седиштем у Берну, основан је 1874. друга је најстарија међународна организација на свету. УПУ је примарни форум за сарадњу између националних  поштанских сектора. Испуњава саветодавну, посредничку , улогу повезивања, пружа техничку помоћ где је то потребно. Поставља правила за међународне размену и даје препоруке за стимулисање раста обима поште, пакета и финансијских услуга и побољшање квалитета услуга за кориснике. УПУ се састоји од 4 тела: Конгрес, Управни савет, Међународни биро и Веће.