Предајник телевизије СОС канал искључен у складу са надлежностима РРА и РАТЕЛ-а

11.11.2010

Поводом поновљених јавних наступа и некоректних изјава представника телевизије СОС канал везаних за искључивање њиховог предајника на локацији Београђанка, Републичка агенција за електронске комуникације (РАТЕЛ) жели да упозна јавност са чињеницама неопходним за објективно сагледавање проблема:

  1. По спроведеном конкурсу, а на основу Одлуке Савета Републичке радиодифузне агенције од 1. јула 2006. године, телевизија СОС канал је добила дозволу за емитовање програма на подручју региона града Београда. Саставни део дозволе за емитовање, а на основу пројекта мреже који је поднела телевизија СОС канал, биле су и три дозволе за радио-дифузне станице: за 36. канал на локацији Београђанка, 38. канал на локацији Кошутњак и 29. канал на локацији Панчевачки пут.
  2. Конкурс за доделу дозвола за емитовање је био јавни, а сви услови су били познати свим заинтересованим емитерима.
  3. СОС канал је и пре него што је РРА расписала конкурс за доделу дозвола за емитовање користио 36. канал на Београђанки.
  4. СОС канал је по добијању дозвола за радио-станице поставио предајнике на две од три добијене локације, Кошутњак и Београђанку. Обавеза емитера је да покрије 60% становништва подручја добијеног дозволом. СОС канал је ту обавезу испунио.
  5. Румунска државна телевизија користи 36. канал на основу плана Штокхолм 61. Мерењима у зони покривања СОС канала утврђено је постојање сигнала румунске државне телевизије на 36. каналу, али не у мери која би онемогућавала пријем сигнала СОС канала. Очекује се заказивање поступка вештачења сметњи, у оквиру поступка пред Привредним судом у Београду, по тужби СОС канала против РАТЕЛ-а и РРА.
  6. Републичка радиодифузна агенција је у пролеће 2009. године одузела СОС каналу дозволу за емитовање због неплаћања обавеза према РРА по основу накнаде за добијено право за емитовање телевизијског програма. РАТЕЛ је, на основу решења РРА, а у складу са тада важећим Законом о телекомуникацијама, СОС каналу одузео дозволе за радио-станице. СОС канал није престао да емитује, те је РАТЕЛ донео решење о забрани рада његових радио-станица и забрани коришћења радио-фреквенција, као и закључак о њиховом извршењу. Савет Републичка радиодифузне агенције, на седници одржаној 25.10.2010, донео је решење о забрани емитовања програма Друштва за медијску, издавачку, пропагандну делатност и маркетинг „СОС канал“ из Беграда – ТВ СОС Канал (38. канал) и закључак о дозволи његовог извршења. Представници РРА и РАТЕЛ-а су сповели своје закључке 8.11.2010. искључивањем предајника на Београђанки.
  7. РАТЕЛ није поднео ниједну жалбу Апелационом привредном суду у оквиру спора за накнаду штете који се води пред Привредним судом, те ниједна жалба није могла да буде одбијена.
  8. Искључење предајника телевизије СОС канал је обављено на основу законских надлежности независних регулаторних тела из области радио-дифузије и електронских комуникација и ни у ком случају не угрожава судске поступке који су у току. РАТЕЛ је до сада поступио у складу са свим донетим судским одлукама и тако ће поступати и убудуће. Међутим, поступци које СОС канал води против РРА и РАТЕЛ-а пред Управним и Привредним судом не одлажу извршење одлука регулаторних тела.
  9. На крају треба поновити да РАТЕЛ и РРА заједнички раде на гашењу свих емитера који свој програм емитују без дозволе, у циљу заштите легалних емитера, и да у томе имају подршку удружења новинара.