Онлајн конференција „Универзално повезивање за пост-пандемијску дигиталну Европу“

29.09.2021
Регулаторни форум ITU-EKIP за Европу на тему „Универзално повезивање за пост-пандемијску дигиталну Европу“ одржан је 27-28. септембра у онлајн формату. Форум су организовале Канцеларија за Европу Међународне уније за телекомуникације (ITU) и Агенција за електронске комуникације и поштанске услуге Црне Горе (EKIP) са циљем пружања простора за дискусију о регулацији и изазовима ИКТ сектора у контексту економског опоравка од последица пандемије изазване вирусом COVID-19.

Овај скуп се одржао у оквиру Регионалне иницијативе ITU за Европу посвећене широкопојасној инфраструктури, радиодифузији и управљању РФ спектром. Ово је била јединствена прилика да се разговара о стратегијама и политици широкопојасног приступа у региону, са посебном освртом на тржишта фиксних и мобилних електронских комуникација и о улози националних регулаторних тела.

Регионални регулаторни форум има дугогодишњу традицију за регион Европе и представља референтну тачку о регулаторним питањима за све заинтересоване стране на нивоу Европе. Форум се надовезује на резултате Глобалног симпозијума за регулаторе ITU (GSR-21) и Смернице најбоље праксе за 2021. годину и посвећен је њиховом спровођењу на регионалном нивоу.

Међународна конференција „Регулаторна делатност у сектору електронских комуникација“ један је од водећих скупова регулатора на ком се расправља о различитим аспектима регулисања тржишта електронских комуникација. Скуп у форми Регионалног регулаторног форума се традиционално одржава у оквиру ITU Регионалне иницијативе за Европу о Широкопојасној инфраструктури, радиодифузији и управљању РФ спектром.

У оквиру церемоније отварања, учесницима скупа су се обратили представници ITU, Европске комисије и националних регулаторних тела из региона. У свом уводном обраћању Драгољуб Стефановић, технички директор Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге представио је најважније активности РАТЕЛ-а откако је почела пандемија, које треба да допринесу унапређењу дигиталне повезаности у Србији. Нагласивши значај развоја широкопојасне инфраструктуре, представник РАТЕЛ-а је посебно истакао резултате постигнуте у области мапирања инфраструктуре намењене за дељено коришћење применом GIS система, као и регулаторне активности везане за креирање услова за увођење 5G технологије у Републици Србији. Такође је истакао иницијативе РАТЕЛ-а у оквиру активности Националног ЦЕРТ-а, које имају за циљ информисање јавности, јачање капацитета и подизање свести о потенцијалним ризицима на пољу информационе безбедности.