Одржан вебинар „Од Закона о информационој безбедности до стандарда“

28.08.2020

У сарадњи са Институтом за стандардизацију, Министарством за трговину, туризам и телекомуникације и Министарством унутрашњих послова одржан је бесплатан вебинар намењен запосленима у здравству.

Учесницима су представљене обавезе предвиђене прописима у области информационе безбедности, као и Модел Акта о безбедности који је Национални ЦЕРТ припремио као вид подршке операторима ИКТ система од посебног значаја. Истакнута је важност примене, али и провере примењених мера заштите прописаних Законом о информационој безбедности у здравственом сектору.

Начелник МУП-ЦЕРТ-а Небојша Јокић је представио тренутно стање у области информационе безбедности, актуелне нападе у Србији и иностранству и изнео препоруке за превенцију од безбедносних инцидената.  Инспекторка информационе безбедности из МТТТ-а, Марија Поповић, представила је делокруг надлежности министарства и приближила сам надзор, као и начин на који се све законом прописане обавезе могу најефикасније испунити. Представници Националног ЦЕРТ-а Даниела Андровић и Маја Лакушић су указале на рањивости и претње у здравственом сектору, представиле Модел Акта о безбедности и дале практичне савете за израду акта. Виолета Нешковић-Поповић руководилац сектора за међународну сарадњу, информисање и издавачку делатност у Институту за стандардизацију приближила је серију стандарда SRPS ISO/IEC 27000 и њихову повезаност са Законом о информационој безбедности.

Ово је био први вебинар на тему Акта о безбедности у нашој земљи, на коме су учесници могли да чују конкретне савете за примену мера заштите прописаних Законом о информационој безбедности.