Одржан припремни састанак за конгрес UPU-а

02.03.2021

Глобална панел дискусија на тему потенцијалног отварања UPU (Universal Postal Union) за све заинтересоване стране из поштанске индустрије одржана је у 24. и 25. фебруара 2021. године у онјлајн формату, у организацији PUASP(Postal Union of the Americas, Spain and Portugal), са седиштем у Монтевидеу (Уругвај).

Ово је тренутно једна од најважнијих тема у Светском поштанском савезу и значајне одлуке треба да буду донесене на 27. Конгресу те организације који је због пандемије одложен за август 2021. године.

У панел дискусији су учествовале земље чланице PUASP-а, као и представници осталих регионалних организација у оквиру глобалног поштанског система што чини око 150 учесника и то из Asian-Pacific Postal Union (APPU), Pan African Postal Union (PAPU), Regional Commonwealth in the Field of Communications (RCC, ex Soviet Union countries), Posteurop, као и European Committee for Postal Regulation (CERP).

У посебној секцији кандидати за новог директора Интернационалног Бироа Светског поштанског савеза  Pascal Clivaz, из Швајцарске, Masahiko Metoki из Јапана,Jack Hamande из Белгије представили су своју визију поштанске индустрије у свету.

Делегација CERP-а је упознала учеснике са визијом поштанских услуга у наредном периоду из угла европских земаља.

Закључено је да је ово веома важно питање за релевантност, одрживост и свеукупну будућност UPU и да Интернационални биро, у сарадњи са регионалним организацијама, треба да настави да координира активности у припреми најбољег решења које треба да буде верификовано на следећем Конгресу.

Др Никола Трубинт, руководилац Службе за поштанске услуге у РАТЕЛ-у је у новом мандату поново изабран  за потпредседника CERP-а, тако да је активно учествовао  у раду припремног састанка у име европских земаља.