Обавештење операторима

09.03.2012
Дана 09. јануара 2012. године, Републичкa агенције за електронске комуникације послала je операторима електронских комуникационих услуга захтев за достављање извештаја и података. Захтев је послат у писаној форми и истог дана објављен и на Интернет страни Агенције.

Оператори су у обавези да Агенцији доставе следеће извештаје и податке:

1. Годишњи извештај за 2011. годину (финансијски и технички део)
Агенција прикупља годишње извештаје у складу са својим надлежностима дефинисаним Законом о електронским комуникацијама („Службени гласник РС“, број 44/10), а имајући у виду и обавезу достављања података Међународној унији за телекомуникације (ITU), према ”ITU Handbook for the Collection of Administrative Data on Telecommunications/ICT”.
Прецизно попуњени годишњи извештаји у електронској форми треба да буду достављени на мејл адресу godisnji.izvestaj@ratel.rs, а потписани и оверени извештаји у штампаној форми на адресу Агенције, најкасније до 15. марта 2012. године.
Такође је потребно да оператори доставе и комплетан финансијски извештај за 2011. годину, оверен од стране Агенције за привредне регистре (чим буде доступан).
Обрасци извештаја, упутство за њихово попуњавање и приручник Међународне уније за телекомуникације доступни су на Интернет страници Агенције, на следећој адреси.


2. Податке о параметрима квалитета
Оператори су дужни да најмање једном годишње изврше проверу квалитета пружених услуга, као и да податке о резултатима тих мерења доставе Републичкој агенцији за електронске комуникације на одговарајућим обрасцима, који су за сваку електронску комуникациону услугу прописани у члановима 8. и 11. Правилника о параметрима квалитета јавно доступних електронских комуникационих услуга и спровођењу контроле обављања делатности електронских комуникација („Службени гласник РС“, број 73/11).
Извештаји о параметрима квалитета у електронској форми треба да буду достављени на мејл адресу kvalitet@ratel.rs или поштом на CD-у, а у штампаној форми на адресу Агенције, најкасније до 15. марта 2012. године.
Обрасци извештаја и упутство за њихово попуњавање доступни су на Интернет страници Агенције, на следећој адреси.


3. Податке од значаја за обрачун накнада за обављање делатности електронских комуникација
Утврђивање висине накнаде за обављање делатности врши се у складу са надлежностима које Агенција има на основу Закона о електронским комуникацијама („Службени гласник РС“ број 44/10) и Правилника о висини накнада за обављање делатности електронских комуникација („Службени гласник Републике Србије“ број 93/10).
Упитник попуњен подацима неопходним за утврђивање висине накнаде за обављање делатности електронских комуникација се у електронској форми доставља на мејл адресу obracun.naknada@ratel.rs, а у штампаној форми, потписан и оверен од стране овлашћених лица, на адресу Агенције, најкасније до 15. марта 2012. године.
Обрасци упитника и упутство за њихово попуњавање доступни су на Интернет страници Агенције, на следећој адреси.

Недостављање тражених података у прописаном року представља прекршај сагласно члану 139. став 1. тачка1) Закона о електронским комуникацијама, а у вези са чланом 41. Закона.

Адреса Агенције:

Републичка агенција за електронске комуникације
Вишњићева 8
11000 Београд