Национални адресни систем

07.04.2016

Комисија за поштански саобраћај КСА 331 Института за стандардизацију Србије, на својој 14. седници, одржаној у Регулаторној агенцији за електронске комуникације и поштанске услуге, усвојила је нацрт Националног стандарда за адресни систем, што представља полазну основу за израду националног адресног регистра. Адресни подаци се у Србији тренутно ажурирају на више места, од Републичког геодетског завода до Поште Србије.

Увођењем овог стандарда дефинисаће се општи принципи адресног система на националном нивоу и омогућити лакша размена адресних података између државних институција. Адреса је кључни инфраструктурни елемент друштвеног и економског развоја једне земље, а поседовање адресе спада у основна права. Светска банка и Светски поштански савез развили су индикатор адресовања који показује да недостатак адресе представља препреку за економски развој земље.

Национални стандард за адресни систем дефинише формат и процедуре размене података између државних институција које су задужене за креирање, ажурирање и употребу адресних података. Наведени стандард, дефинисан у оквиру појединих законских и подзаконских аката, донеће корист свима, од грађана до државне управе: ефикаснија здравствена и пензиона заштита, платни промет, евидентирање и прикупљање пореза, планирање дистрибутивних мрежа комуналних сервиса, рад ургентних служби, планирање и имплементација државне политике (у случају природних катастрофа, епидемија заразних болести, одржавања јавне безбедности, спровођења јавних кампања), као и подршка електронском пословању.

У раду Комисије на израду нацрта Националног стандарда за адресни систем, поред представника РАТЕЛ-а, учествују и Привредна комора Србије, Министарство унутрашњих послова, Пошта Србије, Републички геодетски завод, Републички завод за статистику, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Висока школа струковних студија за информационе и комуникационе технологије у Београду.