Гостовање директора РАТЕЛ-а у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије

14.02.2019

Директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор је, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије, говорио о надлежностима Агенције које се односе на Национални ЦЕРТ, односно на послове координације превенције и заштите од безбедносних ризика у ИКТ системима на националном нивоу.

Гледаоци су упознати са Законом о информационој безбедности и обавезама институција и правних лица да донесу Акт о безбедности којим ће дефинисати процедуре за превенцију настанка инцидената, односно минимизацију штете од инцидената који угрожавају вршење надлежности и обављање делатности.

Др Тинтор је напоменуо и да Национални ЦЕРТ води Регистар посебних ЦЕРТ-ова, специјализованих тимова који могу да пруже своје услуге свим предузећима која немају своје тимове за обезбеђивање сопствених информационих система.

На крају гостовања је било речи о најчешћим типовима напада којима могу да буду изложени грађани, уз упутства како могу да буду препознати и избегнути.

Основне препоруке грађанима су редовно ажурирање софтвера, креирање резервних копија важних докумената, неотварање порука са непознатих адреса и адекватан избор и чување лозинки.