Допис  ИТУ о преласку с аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма

25.06.2015
Поштовани господине Јанковићу,

Захваљујем Вам се на допису од 11. јуна 2015. у коме сте обавестили мене и господина Џаоа, генералног секретара Међународне уније за телекомуникације, о успешном преласку ваше државе на дигитално терестријално емитовање телевизијског програма до 17. јуна 2015. године. Желео бих преко Вас да честитам РАТЕЛ-у и Републици Србији на успешном испуњењу овог важног рока.

Такође, свестан сам да неке од суседних замаља нису испуниле овај рок, те да се може очекивати да ће наставити са емитовањем аналогног сигнала још неко време. Оваква ситуација може њихове аналогне ТВ предајнике да изложи ризику од штетних интерференција од дигиталних ТВ предајника из ваше земље, уз испуњење обавезе да заштитите ваше дигитално емитовање од сваке штетне сметње која може да буду проузрована услед рада преосталих аналогних ТВ предајника.

Како би се потенцијални поремећаји које оваква ситуација може да проузрокује преосталом аналогном емотовању телевизијског програма у другим земљама свели на минимум, саветујем Вам да обавите билатералне разговоре са надлежним телима суседних земаља како бисте сагледали ову ситуацију и препознали могуће мере којима би се смањиле нежењене последице. Биро за радиокомуникације Међународне уније за телекомуникације је спреман да вам пружи помоћ у проналажењу поменутих мера. Контакт особа ће бити гђа. Илхам Гази, шефица Одсека за радиодифузну службу (ilham.ghazi@itu.int).

Напомињем да је Биро за радиокомуникације 17. јуна упутио допис свим надлежним телима земаља потписница Споразума Женева 2006, са упутством за ажурирање база података Уније, како би се унеле измене регулаторног статуса аналогног емитовања телевизијског програма. Претпостављам да сви ваши аналогни уписи сада могу да се бришу из Главног међународног регистра фреквенција, али ћу сачекати да претходно примим званично обавештење од Вас.

С поштовањем,

Франсоа Ранси
Допис ИТУ о преласку с аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма