Данас је Светски дан поште

09.10.2020

Сваке године, 9. октобра, обележава се Светски дан поште који је установљен с циљем промовисања значаја  јавне поштанске службе у унапређивању комуникације међу људима. Одлука о обележавању празника донета је на конгресу Светског поштанског савеза (Universal Postal Union) у Токију 1969. године, у знак сећања на дан оснивања Савеза.

Савез је основан 1874. године у Берну, на конференцији коју је организовала швајцарска влада и на којој су учествовали представници поштанских управа из двадесет и две државе Европе, Америке и Африке. Била је то прва међународна организација створена с идејом да подстиче развој јавних (државних) поштанских служби и њихову међусобну сарадњу како би се створили услови за што ефикаснији поштански саобраћај у свету.

Међу оснивачима Савеза био је и представник Кнежевине Србије. Србија у то време још није била суверена држава, али је имала вишедеценијско искуство у раду јавне поште.

„Током пандемије вируса Цовид-19, поштански оператори са својим запосленима поднели су велике жртве. 

Будући да спадају у неопходну радну снагу, током неконтролисаног глобалног ширења пандемије поштански радници су улагали невероватне напоре да редовно достављају пошиљке.

Неки су, нажалост, трагично изгубили живот; други су пак остали са трајним последицама по здравље.
 
Много је и оних који су трпели разне друге тешкоће.

Поздрављам храброст и посвећеност милиона поштанских радника који су, упркос сметњама изазваним пандемијом, наставили да достављају пошиљке.

Поштанска делатност и свет су поносни на вас – ја вам се дивим, као и вашим постигнућима.

Чак и када је авионски собраћај био у прекиду, границе биле затваране, прерадни и други центри били у загушењу, пошта је ишла, а пошиљке су достављане. 

Када би се препреке нашле на путу, проналазиле су се нове руте. Уместо путничким авионима, преносило се возовима и бродовима; поштански оператори изналазили су нове начине рада и доставе.

У року од само неколико дана и недеља, мењани су велики логистички ланци који, повезујући најудаљеније крајеве света, превазилазе државне границе и континенте. 

Ово време изазова обележили су иновативност и креативност, који су били покретачи нових решења за пружање социјалних и финансијских услуга корисницима.

Захваљујући пошти, стари, изоловани и немоћни добијали су помоћ која им је била неопходна, вршена је достава свих потребних лекова, обезбеђивана је заштитна опрема а основне финансијске услуге су се обављале без прекида. 

Светски поштански савез је помогао са своје стране, нудећи неопходне анализе, партнерску сарадњу и иновативна решења својим државама чланицама. 

Упркос многим тешкоћама, заједнички смо оснажили обавезу пружања и оправдали име универзалне услуге, инсистирајући на достави поштанских пошиљака сваком становнику на планети, независно од његове локације.  

Светски дан поште је зато право време за одавање почасти нашим државама чланицама, поштанским операторима, поштанским радницима и свима онима који су допринели несметаној достави пошиљака. 

Од самих почетака наше делатности, пркосили смо ратовима, природним катастрофама и заразама.

И увек смо стизали на одредиште.

2020. је несумњиво година у којој је поштанска делатност показала човечанству своју снагу, решеност и непроцењиву улогу коју игра у сваком друштву “, рекао је Бишар Хусеин, генерални директор Интернационалног бироа Светског поштанског савеза, у својој поруци поводом Светског дана поште.