150. РОЂЕНДАН МЕЂУНАРОДНЕ УНИЈЕ ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ (ITU)

18.05.2015
17. маја 2015. године Међународна унија за телекомуникације (ITU) је прославила 150 година свог рада. Прича о ITU представља историју међународне сарадње у области телекомуникација. ITU је основан 17. маја 1865. године у Паризу, када су представници двадесет европских земаља потписали прву Међународну конвенцију о телеграфији и основали Међународну унију за телеграфију. 1932. године, у Мадриду, Међународна конференција о телеграфији и Међународна конференција о радио-телеграфији су донеле одлуку да се удруже у једну институцију и да јој дају модерно име, Међународна унија за телекомуникације (ITU), које и данас носи.
1947. године, две године након оснивања Уједињених нација, ИТУ је постао део породице УН, као агенција специјализована за телекомуникације.
На Конференцији опуномоћеника одржаној 1992. године у Женеви, усвојени су нова Конвенција ITU и нови Статут ITU. Успостављена је нова структура, а ITU је организован у три сектора, задужена за развој, стандардизацију и радио-комуникације.
Све чланице ITU -а славе 150 година рада – владе 193 земље и више од 700 секторских чланова и удружења.
Прослави јубилеја ITU се придружила и Република Србија. Тим поводом су Јавно предузеће Пошта Србије и Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, на пригодној свечаности у ПТТ музеју, пустили у оптицај пригодну поштанску марку „150 година од оснивања Међународне уније за телекомуникације (ITU)”.
На сајту Међународне уније за телекомуникације сликовито је приказан историјат њеног рада:
http://itu150.org/historical-timeline/