Учешће РАТЕЛ-а на радионици о информационој безбедности у управљању цивилним ваздухопловством

02.07.2018
Директорат цивилног ваздухопловства РС и европска организација за безбедност цивилног ваздухопловства ЕУРОКОНТРОЛ организовали су тродневну радионицу о информационој безбедности у управљању цивилним ваздухопловством. Поред представника Директората цивилног ваздухопловства, у чијим просторијама је радионица одржана, у њеном раду су учествовали и представници Контроле летења Србије и Црне Горе (SMATSA), и РАТЕЛ-а, у чијој надлежности су послови Националног ЦЕРТ-а.

Обуку и дискусије су водили ЕУРОКОНТРОЛ-ови стручњаци др Џон Херд и мр Патрик Мана. Разматране теме су биле сврстане у три основне групе:
1. Свест о информационој безбедности у управљању цивилним ваздухопловством;
2. Преглед процеса успостављања безбедности у управљању цивилним ваздухопловством на националном нивоу;
3. Решења за постизање информационе безбедности: инфраструктура јавних кључева, Европски ЦЕРТ за управљање цивилним ваздухопловством (EATM-CERT) и центар безбедносних операција (SOC).

Директорат цивилног ваздухопловства РС је представио начин на који се управља информационом безбедношћу контроле летења у нашој земљи, а РАТЕЛ је у оквиру 3. сесије представио своје надлежности у вези са безбедношћу информационих система, дефинисане Законом о електронским комуникацијама и Законом о информационој безбедности.