Међународна конференција о изазовима сајбер безбедности (Cybersecurity Challenge)

30.03.2018
Представници РАТЕЛ-а су учествовали на конференцији о изазовима сајбер безбедности (Cybersecurity Challenge), одржаној 26. марта 2018. године у Софији. Конференција је одржана у оквиру Првог бугарског председавања Саветом Европске уније, у организацији Министарства саобраћаја, информационих технологија и комуникација и Државне агенције за електронску управу Републике Бугарске.

Циљ конференције је била дискусија о безбедности информационих система и њиховој отпорности на сајбер нападе као стратешким приоритетима у свим земљама Европске уније. На скупу је учествовало више од 150 делегата из владиног сектора, приватних компанија и невладиних организација из Европе.

Гости на званичном отварању конференције су били европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габриел и заменик премијера републике Бугарске Томислав Дончев. Међу панелистима су били извршни директор Европске агенције за безбедност мрежа и података (ЕНИСА), Удо Хелбрехт, вршилац дужности директора ЦЕРТ-ЕУ, Кен Дикател, и други стручњаци из области заштите информационих система.

Програм је био подељен на четири панела:

1. Европски екосистем информационе безбедности
2. Безбедност Интернета
3. Постизање информационе отпорности - управљање реакцијом на кризу на техничком и оперативном нивоу
4. Промена начина размишљања - пут ка истинској информационој отпорности кроз сарадњу на стратешком и политичком нивоу.

РАТЕЛ-ова делегација је, кроз разговоре са осталим делегатима, иницирала укључивање Националног ЦЕРТ-а у све облике сарадње у области сајбер безбедности које земљи кандидату за придруживање Европској унији стоје на располагању.